Wanneer ga je naar psychologen in Apeldoorn?
Het antwoord op die vraag is tweeledig: Als je er zelf niet meer uitkomt. Je hebt al een tijd last van een naar gevoel, of van klachten die niet ‘normaal’ zijn voor jou. In het begin dacht je misschien: Dit is maar tijdelijk, het gaat vanzelf over. Of ik moet niet zeuren, iedereen heeft wel eens wat. Maar intussen is bij jou het besef gegroeid dat ‘het’ niet zomaar over gaat. Dit besef – vaak is het niet meer dan een buikgevoel – is de eerste stap.
Het tweede deel van het antwoord heeft met je wil te maken. Je hebt er genoeg van om ongelukkig te zijn, je naar te voelen of voortdurend geplaagd te worden door donkere gedachten over je zelf en over het leven. Je WIL er vanaf.
Blijf er niet te lang mee rondlopen
Het is niet raar: De meeste mensen zetten de stap naar een psycholoog niet zo makkelijk als naar een huisarts. Dat laatste vindt iedereen ‘normaal’. Over lichamelijke klachten praat je nou eenmaal makkelijker. Bovendien weten we: Als je er te lang niets aan doet, dan kan een eenvoudige klacht uitgroeien tot een nare aandoening of ziekte. Dus gaan de meesten van ons op tijd naar de huisarts, als ze iets hebben dat niet zomaar over gaat.
Met psychische klachten ligt het vaak wat moeilijker. Vaak heb je het niet meteen in de gaten dat je ze hebt. Daarnaast lopen veel mensen te lang door met klachten die goed te behandelen zijn. Dat is jammer, want uiteindelijk geldt: een gezonde geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam.
Een psycholoog helpt
Allereerst kun je je verhaal kwijt. Op mijn website krijg je een indruk van de klachten waarmee mensen naar een psycholoog gaan. Misschien herken je je eigen klacht daarin, maar dat hoeft niet perse. Want alle behandelingen beginnen met een diagnose, bij een psycholoog krijg je voldoende tijd om vast te stellen wat er met je aan de hand is. Na de diagnose stel je vervolgens samen met je psycholoog een persoonlijk behandelplan vast: welke methode of welke therapie is het beste voor jou?
De psycholoog zal je precies vertellen wat hij of zij denkt dat er bij jou speelt en hoe dat aangepakt kan worden. Als je het daarmee eens bent, ga je samen aan de slag.
Jij doet het werk
Het beste instrument om je te genezen, ben je zelf. Een psycholoog zit niet stil tijdens de behandeling, maar houdt je een spiegel voor. Je ziet dingen die je normaal gesproken niet zo opvallen. Bepaalde patronen, steeds terugkomend gedrag of gedachten. Dat kan soms niet leuk zijn om te horen, maar het helpt meestal wel.
Het behandelplan zelf is doorgaans heel concreet. Je krijgt ‘huiswerk’ om de patronen in je eigen gedrag beter te herkennen. En verderop in de behandeling ga je werken aan de oplossing van je klacht. Je doet het dus heel erg zelf. Na de behandeling is je klacht weg of je weet hoe je er mee om moet gaan. Zodat je de draad van je leven weer kunt oppakken.
Hoe kies je een psycholoog?
Om te beginnen kun je je huisarts om advies vragen. Let vervolgens op de certificering. Is de psycholoog lid van een beroepsvereniging zoals het NIP of het NVPA, dan weet je dat die zich houdt aan een beroepscode. Maar het allerbelangrijkste is dat je goed kijkt of je een klik hebt met een psycholoog. Heb je vertrouwen in de persoon die je gaat helpen?
Uit onderzoek blijkt dat de relatie tussen de psycholoog en de cliënt heel belangrijk is voor het succes van de behandeling. Spreek je ‘elkaars taal’, ‘neem je makkelijk dingen aan’ van zo iemand. Met andere woorden: Klikt het?
Meer informatie over psychologen in Apeldoorn?
Wil je meer weten over psychologen in Apeldoorn, of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel me even voor een afspraak of stuur een mail naar Ingrid Wijnands.