Laat je burn-out en stress behandelen bij Psycholoog Apeldoorn
Slechte balans is basis burn-out
Een burn-out is het einde van een lang proces van chronische roofbouw op je lichaam en geest. Het is een misvatting dat het alleen zou gaan om veel werken. Dat is niet het geval, er zijn mensen die ongelofelijk veel en hard werken maar die nooit een burn-out krijgen. Er zijn ook mensen die elke dag om negen uur beginnen en strak om vijf uur uitklokken die met een burn-out thuis zitten.
Een burn-out is een optelsom van een paar zaken die voor langere tijd fout zijn gegaan:
- je hebt te veel energie gestoken in iets dat nu ook weer niet zó belangrijk voor je was (bijvoorbeeld je werk)
- je hebt te lang gewerkt zonder voldoening te vinden in je werk
- je bent de zaken die écht belangrijk voor je zijn uit het oog verloren, en
- je hebt te weinig je grenzen aangegeven (op je werk, maar misschien ook wel thuis).
Werken op alle fronten
De behandeling gaat in op alle onderdelen waar het langere tijd mis ging met je. Aan de ene kant is dat je energie-huishouding; waar ga je te ver met jezelf? Hoe kun je dat herkennen en voorkomen? Het zijn praktische inzichten in je eigen gedrag, patronen die je leert herkennen.
Maar het is ook leren in het hier en nu te zijn en naar je lichaam te luisteren. Niet alleen naar vermoeidheid, maar ook naar de spreekwoordelijke ‘bal in je buik’, ‘knoop in je schouder’ en ‘onrustige ademhaling’; je lichaam vertelt je vaak heel goed wat moeilijk is om te voelen. Daarnaast: je lichaam liegt niet.
Tegelijkertijd gaan we in op het zinvol invullen van je leven. Blijkbaar kost het je moeite goed in het vizier te houden wat belangrijk is. Niet zo vreemd, het is voor bijna iedereen moeilijk dat vast te houden in de jachtige, snelle wereld waarin we leven. In die zin is de burn-out een zegen voor veel mensen.
Cliënten geven aan na de behandeling meer te genieten van het leven, een zinvollere invulling te kunnen geven aan werk en privé en in het geheel eenvoudigweg meer plezier te hebben.
Aandacht, tijd en deelnemen aan het leven
Herstellen van een burn-out doe je liefst zo snel mogelijk weer in een gewone situatie. Na het eerste herstel voorzichtig weer aan het werk gaan, deelnemen aan activiteiten. Je hebt je burn-out namelijk niet op een eilandje met jezelf. De burn-out is ontstaan in relatie tot andere mensen, als deelnemer aan het dagelijks leven. Het heeft daarom veel zin om je in je herstel niet te isoleren, maar juist te blijven meedoen. Ook omdat je zo nieuwe vaardigheden meteen in de praktijk kunt brengen.
Maak direct een afspraak
Is dit herkenbaar of wil je meer weten over stress en burnout klachten? Bel of mail mij gerust voor meer informatie of voor een afspraak.